top of page

За нашата Црква

По потекло Ѓорѓи бил Македонец од градот Кратово. Тој по занает беше сребреник и во срцето и душата беше убеден и побожен христијанин. Ѓорѓи имал осумнаесет години кога Турците се обиделе да го исламизираат. Џорџ остана цврст како дијамант во својата вера. Турците го мачеле со многу сурови маки и на крај го изгореле на клада. Тој пострада за прекрасната вера Христова на 11 февруари 1515 година во Софија, Бугарија, за време на владеењето на султанот Селим и беше прославен со неизбледена слава на небесата. 

Следете ја оваа врска за да прочитате за нашата реликвија на Свети Ѓорѓи: 

http://mkbibliskazemja.blogspot.com/2019/12/blog-post_5.html

stgeorge98_edited.jpg
bottom of page