top of page

Молитви

Символот на верата

Јас верувам во еден Бог, Отецот Семоќен, Творец на небото и земјата, и на сè видливо и невидливо;
И во еден Господ, Исус Христос, Синот Божји, Единородниот, роден од Отецот пред сите векови; Светлина на светлината, вистински Бог на вистинскиот Бог; роден, не направен; да се биде едносуштен со Отецот; од Кого сè е создадено;
Кој заради нас луѓето и заради нашето спасение слезе од небесата и се воплоти од Светиот Дух и Дева Марија и стана човек;
И беше распнат заради нас под Понтиј Пилат, пострада и беше погребан;
И стана повторно на третиот ден според Писмото;
И се вознесе на небесата и седи од десната страна на Отецот;
И ќе дојде пак, со слава, да им суди на живите и на мртвите; Чие Царство нема да има крај;
И во Светиот Дух, Господ, Животодавецот; Кој излегува од Отецот; Кој со Отецот и Синот заедно се поклонува и прославува; Кој зборуваше преку пророците;
Во Една, Света Апостолска Црква.
Признавам едно крштевање за простување на гревовите.
Го чекам воскресението за мртвите,
И животот на идниот век. Амин.

church15.jpg
church12.jpg

Господовата молитва

Оче наш, Кој си на небесата,

да се свети Името Твое;

Да дојде Твоето Царство;

Нека биде волјата Твоја,

на земјата како што е на небото.

Дај ни го овој ден нашиот дневен леб 

и прости ни ги нашите гревови

како што им простуваме на оние што ни згрешуваат,

и не воведувај нè во искушение,

но избави нè од злото.

Тропар на Рождеството Христово

Твоето Рождество, Крис Боже наш, ја осветли на светот светлината на знаењето; зашто со тоа, оние што се поклонуваа

ѕвездите беа научени од ѕвезда да ти се поклонуваат, сонцето на правдата, и да те познаат, Изворот одозгора. Господи, слава ти е.

Молитва до Богородица

Радувај се, Богородице и Богородица, полна со благодат,
Господ е со тебе;
благословен си меѓу жените,
и благословен е плодот на твојата утроба,
зашто си го родил Спасителот на нашите души

Image by Ruth Gledhill
bottom of page